dimarts, 25 de maig del 2010

Xerrada-Col·loqui sobre el futur del Xúquer


El Xúquer és una part fonamental del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història. Malgrat això, en les últimes dècades hem assistit a una degradació contínua del riu que ha posat en perill la supervivència del Xúquer i dels nostres paisatges riberencs, amenaçant el futur dels regadius tradicionals i sense garantir l’abastiment d’aigua amb qualitat adequada als pobles riberencs. Les aportacions del riu han disminuït significativament durant els darrers 25 anys degut, principalment, a la sobreexplotació brutal de l’aqüífer de la Manxa Oriental; persisteixen problemes de contaminació i mala qualitat de les aigües superficials i subterrànies; els règims de cabals ecològics per garantir la supervivència dels nostres rius no estan fixats i s’han disparat les demandes urbanístiques insostenibles. Tot això suposa l’incompliment de la Llei d’Aigües i de la Directiva Marc de l’Aigua europea.

I ara estem molt preocupats per la decisió del Ministeri de destinar l’aigua del Xúquer, mitjançant el transvasament Xúquer-Vinalopó, per a l’abastiment urbà d’una zona de gran expansió urbanística, incomplint la finalitat que es va establir el 2005 –declarat en tota la documentació remesa pel Govern Espanyol durant 2006 a la Comissió Europea, cofinançadora del projecte- i d’esquenes als usuaris del Xúquer. Mentre, a les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa del Xúquer, més de 150.000 persones continuen bevent aigua de mala qualitat, amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut, procedents de l’aqüífer de la Plana Sud de València...

Per a parlar de tot això convoquem una Xerrada-Col·loqui al Museu Municipal d'Alzira (carrer de Sant Roc, 16) el proper dijous 27, a les 19:30 de la vesprada, on comptarem amb la presència de Paco Sanz, portaveu de XÚQUER VIU, i representants de La Ribera en Bici, Assemblea de Joves d'Alzira "El Cau," STE-PV, Esquerra Republicana, Esquerra Unida, BLOC i PSOE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada