dimecres, 4 de maig del 2011

Activitats ecoculturals


Des de l'Assemblea de Joves d'Alzira 'El Cau' hem preparat per al pròxim cap de setmana unes activitats on es retroalimenten l'ecologia i la cultura. En eixe sentit, es tractaran de forma crítica les actuals formes de producció agrícola i es proposaran alternatives des de distintes perspectives.

Així doncs, la primera activitat ses realitzarà aquest dissabte 7 de Maig al Saló d'actes del MUMA (carrer Sant Roc 16 d'Alzira). A partir de les 18:00 hores i amb el títol “Agricultura i Sostenibilitat” es durà a terme una xerrada on intervindran Juan Antón Mora, permacultor i Alfons Domínguez Gento, enginyer tècnic agrícola i llicenciat en Ciències Ambientals. A partir de les 19:30 hores es realitzarà un col·loqui entre els assistents i degustació de vi de taronja.

Per altra banda, al dia següent, el diumenge 8 de Maig es farà una visita al bosc d'aliments.

Respecte a aquest projecte, dir que nàixer fa més d'una dècada i se situa en un hort de tarongers de 3000 m2, a Alzira. Al seu creador, Juan Antón, li preocupava la fam i el sofriment del ser humà, i el seu objectiu es va centrar a elaborar un “projecte contra la fam”. Hui en dia, l'hort de tarongers, s'ha convertit en “un Bosc d'Aliments” amb 36 varietats d'arbres que donen molt menjar. La particularitat d'aquest bosc en relació als camps que ho envolten és que s'autoalimenta; no necessita fem ni altre tipus de fertilitzants, no es mou la terra, no s'utilitzen herbicides, al contrari, com més herba isca millor. L'única cosa que rep el bosc, és un reg cada 21 dies. L'herba se sega i es diposita baix dels arbres, amb la qual cosa queden protegits del sol, es manté més temps la humitat, impedeix l'eixida d'herba i al mateix temps l'acció dels microorganismes sobre la matèria orgànica, al descompondre-la, posen de forma contínua l'aliment que l'arbre necessita per al seu desenvolupament. D'aquesta forma i a través dels arbres, s'aconsegueix la base principal de l'alimentació, de forma més estable que amb les plantes anuals, les quals passen a ocupar un lloc secundari en relació als arbres. En aquest menut bosc hi ha reservats uns espais per a sembrar diversos tipus de plantes segons l'època de l'any i altres que ixen soles a més d'altres plantes comestibles i aromàtiques. També forma part del bosc, la canya de bambú.

Juan Antón també ha creat un altre projecte de Bosc d'aliments en Kalehe, en la República Democràtica del Congo, i entre els seus estalvis de 5 anys sense fumar i la seua pensió, ha comprat allí una finca de dues hectàrees, una casa per què visca una família, el sou del cap de família, així com la compra dels arbres locals d'aliments. Actualment, els arbres ja estan plantats i la família s'encarrega de cuidar-los.



Hi ha un aforament màxim de 20 persones. Si vols assistir-hi, envia'ns un correu a ajalzira@hotmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada